Vervuiling verstoort geurvlagen.
Bloemen stralen geuren uit die insecten dichterbij moeten lokken om hen te bestuiven. Tegelijkertijd zijn die geuren ook broodnodig zodat bijen het nodige voedsel kunnen vinden. Door hun vluchtig karakter reageren de geuren met onder andere nitraat en ozon. Het resultaat van dergelijke reactie is de degradatie en chemische verandering van de geurvlagen die bloemen met de wind, soms zelfs enkele honderden meters ver, meesturen. Ze geuren niet alleen anders maar dragen ook minder ver.
Met behulp van speciale technologie werden interacties tussen bloemgeuren en vervuilende stoffen gemeten waarna ook de impact op bijen werd onderzocht. Er werden geurvlagen van verschillende borders gevolgd waarna er een simulatie van foeragerende bijen op los werd gelaten. De resultaten tonen aan dat zelfs een kleine luchtvervuiling de vluchtige bloemgeuren substantieel degraderen en chemisch modificeren. Elk insect heeft een detectiedrempel voor bepaalde soort van geuren. Ze vinden voedsel door van gebieden met een lage naar een hoge concentratie te vliegen. In een ozonvrije omgeving duurt het 10 minuten voor ongeveer 20% van de bijen om een specifiek geurspoor te detecteren terwijl bij een kleine verhoging van ozon het tot 180 minuten duurde.
Het feit dat het succesratio voor het vinden van bloemen daalt is dan ook niet verbazend. De verhoogde foerageertijd kan een enorme impact hebben op de andere taken die bijen moeten volbrengen. Vooral voor specialisten, dat zijn bijen die gespecialiseerd zijn in slechts een tot enkele planten, kan dat de doodsteek betekenen. Bovendien zullen planten die afhangen van insecten om hen te bestuiven, waaronder ook vele landbouwgewassen, benadeeld worden.
Bronnen:
-
Jose D. Fuentes, Marcelo Chamecki, T’ai Roulston, Bicheng Chen, Kenneth R. Pratt. Air pollutants degrade floral scents and increase insect foraging times. Atmospheric Environment, 2016