informatie en inspiratie. Terug

Waarom inheemse bloemen?

geschreven door olivier

Evolutie

Bijen en bloemen zijn in de loop van de evolutie met elkaar mee geëvolueerd en zijn daardoor langzaam aan op elkaar afgestemd geraakt. Hierdoor ontstond een sterke interactie tussen bloemen en bijen die beide partijen voordelen oplevert. Deze symbiose maakt bovendien het leven voor ons zeer aangenaam door tal van ecosysteemdiensten die ze leveren.

Bloemen maken gebruik van allerlei signalen zoals kleuren, vormen en geuren om bijen en andere bestuivers aan te trekken. Het moment waarop ze dit doen hangt door de evolutie nauw samen met het gedrag van de bij. Niet alleen de bloemen hebben zich aangepast aan de bijen maar ook omgekeerd zijn er aanpassingen gebeurd. De grote variatie in vorm en lengte van bijentongen is nodig zodat de grote variatie aan bloemvormen bestuift kunnen worden.

De kattenkruidbij.

De kattenkruidbij is een behaard bijtje met een wit behaard kopschildje, het voorhoofd is zwart. Het borststuk is lichtbruin met enkele zwarte haren. Deze kattenkruidbij is gespecialiseerd in lipbloemen (Lamiaceae), waaronder de naamgever: het Kattenkruid (Nepeta). Het beestje is dan ook vrijwel uitsluitend op lipbloemige planten terug te vinden. Er zijn zelfs planten die afhankelijk zijn van één soort bij om bestuift te worden.

Bronnen:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail
juli 6th, 2015